8 tipů pro lepší soustředění

8 tipů, jak se lépe soustředit

BOOMBON - učení
  1. Udělej si plán
    • Zaznamenej si, kdy máš zkoušky, zápočty a další povinnosti. Zhodnoť, kolik se toho musíš naučit. To množství bude vypadat pravděpodobně dost děsivě, ale rozhodně je lepší objem informací zjistit dříve, než chvíli před zkouškou. Udělej si plán nejen dlouhodobý, ale i na jednotlivé dny. Každý den si rozděl do několika bloků, kdy se budeš intenzivně věnovat studiu a kdy odložíš mobil, sociální sítě a všechna další možná rušidla stranou. 
    • Čas, kdy se dokážeme soustředit, máme každý jiný. O pomodoro technice jsi už nejspíš slyšel, ve zkratce se jedná o pravidelné střídání doby učení a odpočinku (např. 25 min učení, 5 min pauza). Takže si nastav časomíru na svůj “oblíbený” čas koncentrace a hurá do toho! To zvládneš. Když se Ti bude chtít prokrastinovat, nebo už nebudeš moct, neboj! Za chvilku budeš mít přestávku a těch pár minut určitě ještě dáš. Proč? Protože seš frajer!
    • Stanov si konkrétní cíle. Jako třeba: dopoledne se naučím dvě kapitoly na zkoušku v úterý, odpoledne si připravím výpisky ze čtyř kapitol na zkoušku v pátek. Můžeš si dělat cíle na každý blok, nebo hlavní cíle dne, či týdne.
    • Nezapomínej na svoje potřeby. Dodržuj pitný režim a dobře jez, ať jsi v pohodě a nic tě netrápí
  2. Přestávky
    • Nezbytnou součástí plánu jsou přestávky, během kterých se odreaguješ. Bez nich mozek hrozně rychle vyždímeš a nebudeš se na učení příliš soustředit. Je dost možné, že bez přestávek spadneš do tzv. Pasivního učení, kdy sice do poznámek koukáš, čteš to, ale je to jedním uchem dovnitř a druhým ven. Proto je potřeba být na svoji hlavu hodný a dopřát ji nějaký dobrý relax. Pusť si oblíbenou písničku, protáhni se, sněz jablko. Cokoliv, co ti bude sedět do tvého plánu, ale nezapomeň, že je nutné alespoň změnit polohy. Když po hodině sezení nad učením rovnou šáhneš po telefonu, tak to příliš velká změna a uvolnění pro tvé tělo není.
  3. Střídej to
    • Změny jsou potřeba, protože tě udrží ve střehu. Tudíž je fajn, abys celý den neseděl pouze nad jedním předmětem, ale různě to střídal. Pokud Ti už hodně hoří termín, tak alespoň prostřídej kanály, odkud čerpáš informace. Zkus se podívat na nějaké video, nebo si poslechni podcasty, které se tvého tématu týkají.
    • Zároveň střídej i místa, kde se učíš. Jasně, teď si zajít do knihovny, nebo do kavárny úplně nejde. Ale i tak. Zkus obývák, kuchyň, nebo různá místa v pokoji. Tvoje hlava ti za změnu poděkuje a nepřepne se do “spacího režimu” 
  4. Hudba
    • Pozor na songy, ve kterých se zpívá. Pokud nemáš rád na učení úplné ticho, tak zkus nějakou klasiku. Na Spotify najdeš plno playlistů k učení a koncentraci – od šumění moře, přes kavárenský ruch, až po dlouhé skladby na piano.
  5. Pohyb
    • Pravidelně se protahuj a zkus se alespoň jednou denně zapotit. Uričtě se zahřeješ u některého z jednoduchých HIIT workoutů  od Darebee. Pokud nejsi fanda velkého sportování, tak doporučujeme krátkou procházku. Třeba do nejbližšího obchodu pro rohlíky.
  6. Uč se aktivně
    • Co znamená učit se aktivně? Pro tvoji hlavu to představuje možná o něco náročnější strategii, než klasické biflování. 
      1. Pravidelně si opakuj.
      2. Čti nahlas – nemusíš všechno, soustřeď se na nejdůležitější pasáže.
      3. Zkoušej sám sebe. 
  7. Spi
    • Ať jsi sova nebo ranní ptáče, dodržuj spánkový režim, ať jsi pořádně odpočatý.
  8. Povzbuzovače/doping
    • S povzbuzovači opatrně a nepřeháněj to. Kofein podporuje paměť. Ale ve větší, než Tobě přiměřené míře, může způsobovat roztěkanost. Proto doporučujeme koncentraci podpořit ještě například taurinem nebo teinem. Z BOOMBONku vybírej mango a jahodu, které jsou mezi studenty č. 1

Držíme Ti palce! A za odměnu si pořiď něco, co Ti udělá radost!

Zdroje:
https://jakserychlenaucit.cz/jak-se-ucit-10-tipu/

https://www.ligsuniversity.cz/cs/blogpost/5-triku-na-zlepseni-vaseho-soustredeni

https://www.em.muni.cz/student/3957-10-tipu-jak-se-znovu-naucit-soustredit

chci boombon